Πώς να αποκτήσεις Περισσότερους επισκέπτες στην ιστοσελίδα σου. Πώς να προσελκύσεις περισσότερους Πιστούς Πελάτες και να έχεις Μεγαλύτερο Κέρδος, βάζοντας σε εφαρμογή το Μάρκετινγκ Περιεχομένου (δηλαδή χρήση ενδιαφέροντος περιεχομένου στο website σου).
Κεφάλαιο 1ο–Ο πρώτος πυλώνας: Οι Σχέσεις
Σίγουρα θα ξέρεις την φράση, «Content is king». Δηλαδή το περιεχόμενο είναι βασιλιάς!
Εδώ θα σε απογοητεύσω λίγο. Αυτό δεν είναι και τόσο σωστό.
Το περιεχόμενο πράγματι μετράει και είναι ένας βασικός πυλώνας της μεθόδου «Έξυπνο Ίντερνετ Μάρκετινγκ», όμως το περιεχόμενο δεν είναι το παν. Κάτι άλλο είναι!
Οι Σχέσεις είναι το παν.
Οι πιο έξυπνοι online marketers, διαπίστωσαν πριν από κάμποσο καιρό ότι:
«τα χρήματα βρίσκονται σε μια Λίστα με email».
Με άλλα λόγια, αν μπορείς να δημιουργήσεις μια λίστα από ανθρώπους πού βρίσκουν ενδιαφέρον το θέμα σου, και σου δίνουν το email τους, μπορείς να δώσεις την ευκαιρία σ’αυτούς τους ανθρώπους να αγοράσουν πράγματα και να είναι πολύ ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες που τους προσφέρεις.
Η πραγματικότητα είναι, πως το ταχυδρομείο (η αποστολή φυσικών επιστολών), είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι πριν από δεκαετίες, πριν ακόμα εφευρεθεί το ίντερνετ.
Και επειδή αυτός ο τρόπος κοστίζει χρήματα, διαπίστωσαν κάτι ακόμα πολύ σημαντικό:
Οι Λίστες των υποψηφίων πελατών που έχεις, δεν έχουν όλες την ίδια αξία.
Όταν ξοδεύεις, ακόμα και μερικά cents, για να στείλεις μια επιστολή (τις οποίες μπορείς να στείλεις κατά χιλιάδες), πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο το αν η μέθοδος αυτή δουλεύει ή όχι, τι αποδίδει και πόσο.
Φρόντισε καλά την «Κοινότητά» σου
Πολλά άτομα απαρτίζουν ένα γκρουπ από πιθανούς πελάτες, με τα οποία επικοινωνείς αρκετά συχνά. Με email, επιστολές η οτιδήποτε άλλο.
Ο Dan Kennedy (Αμερικανός συγγραφέας και επιχειρηματικός σύμβουλος), τους ονομάζει «Κοπάδι» (το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι κάπως περιφρονητικό). Οι περισσότεροι online marketers τους αποκαλούν «Λίστα» και ο Seth Godin (Αμερικανός επιχειρηματίας και συγγραφέας) τους ονομάζει «Φυλή».
Εγώ χρησιμοποιώ τον όρο «Κοινότητα», γιατί κατά κάποιο τρόπο η μέθοδος αυτή μου θυμίζει τα παλιά χρόνια, που η δουλειά του καθενός ήταν άμεσα συσχετισμένη με την κοινωνία στην οποία ζούσε.
Ο φούρναρης του χωριού για παράδειγμα, ήταν ο γείτονάς σου. Αν το ψωμί που έψηνε ήταν απαίσιο, εσύ παρόλα αυτά το αγόραζες και ήσουν κι ευχαριστημένος. Μπορεί να ακούγεται περίεργο ίσως και άδικο, όμως αυτό πρόσφερε στον επιχειρηματία σιγουριά, αξιοπιστία και σταθερότητα, στοιχεία που οι επιχειρήσεις σήμερα είναι δύσκολο να πετύχουν ταυτόχρονα.
Με άλλα λόγια για να το πούμε και απλά. Υπήρχαν Σχέσεις.
Μια Κοινότητά θέλει να παίρνει από σένα, όμως είναι παράλληλα και πιο πιστή σε σένα. Αυτή δεν είναι καινούρια ιδέα στις επιχειρήσεις, όμως είναι καινούρια για τους περισσότερους από μας που ασχολούμαστε με το marketing.
Στο έξυπνο marketing πρέπει να συμπεριφερόμαστε στην Κοινότητά μας σαν να είναι το σπουδαιότερο περιουσιακό μας στοιχείο.
Η δική σου κοινότητα λοιπόν, είναι το σύνολο των ανθρώπων που διαβάζουν (ή παρακολουθούν ή ακούν) το περιεχόμενό σου συχνά. Οι αναγνώστες του blog σου, οι email επαφές σου, η λίστα των πελατών σου, οι ακόλουθοί σου στο facebook κ.ο.κ. Όλοι μετράνε.
Κάθε φορά που καλείσαι να πάρεις μια επιχειρηματική απόφαση, πάρ’ την έχοντας στο μυαλό σου την εξής ερώτηση:
«Πως αυτή η απόφαση θα επηρεάσει την σχέση που έχω με την Κοινότητά μου?»
Έτσι θα αποφασίσεις ποια προϊόντα θα προσφέρεις, πόσο συχνά θα ποστάρεις, αν θα προβάλεις ή όχι άρθρα συναδέλφων, ακόμα και την επιλογή των συνεργατών σου.
Στο μεταξύ, υπάρχει μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να δώσεις προσοχή.
Οι σχέσεις είναι αμφίπλευρες
Μερικές φορές δικαιολογούμε τον δισταγμό που έχουμε στο να πουλήσουμε κάτι, με τη δικαιολογία ότι δεν θέλουμε να καταστρέψουμε το δεσμό που έχουμε δημιουργήσει με την Κοινότητα.
Θυμήσου όμως, πως μια μονόπλευρη σχέση δεν είναι σχέση… Θα μπορούσε κάποιος εύκολα να την πει εκμετάλλευση.
Σε αντάλλαγμα λοιπόν για όλα όσα εσύ κάνεις για την κοινότητά σου, θα πρέπει να λαμβάνεις κάτι σε επιχειρηματικό επίπεδο. Κάτι σαν αντάλλαγμα.
Αυτό σημαίνει πως θέτοντας τα κατάλληλα όρια, ξεκαθαρίζεις από την αρχή πως ο σκοπός σου είναι να διαθέτεις προϊόντα προς πώληση και πως στόχος σου είναι να παίρνεις από την κοινότητα, όπως και το να δίνεις.
Σ’ αυτό το σημείο, πολλοί bloggers και χρήστες των social media σκοντάφτουν. Ομως μην ανησυχείς. Θα πάρεις εξειδικευμένες οδηγίες από εδώ σχετικά με το πώς να διαχειριστείς αποτελεσματικά την Κοινότητά σου.
Σκέψου: Αν συνεχώς δίνεις και δίνεις σε μια ομάδα, χωρίς να λαμβάνεις τίποτα σε αντάλλαγμα, ξέρεις τι γίνεται;
Εκπαιδεύεις και μαθαίνεις την κοινότητα σου ότι τα προσφέρεις όλα αφιλoκερδώς και δωρεάν. Είσαι δηλαδή ο καλός Σαμαρείτης! Αν κάτι τέτοιο είναι ο στόχος σου, τότε εντάξει.
Αν όμως δεν θέλεις να αποκτήσεις μια τέτοια ιδιότητα και να παίρνεις και εσύ κάτι σε αντάλλαγμα από την κοινότητα σου τότε πρέπει να κάνεις κάτι διαφορετικό.
Στο επόμενο άρθρο, θα μιλήσουμε για τον δεύτερο πυλώνα του έξυπνου marketing ο οποίος είναι τα έξυπνα κείμενα (έξυπνες φράσεις). Συγκεκριμένα, θα εμβαθύνουμε σε κάτι πολύ ενδιαφέρον, στο μοναδικό στοιχείο που μπορεί να προωθήσει ή οχι το περιεχόμενό σου.
Μείνε συντονισμένος/η
Ωραίο αυτό το «έξυπνο μάρκετινγκ» αλλά γιατί οι περισσότεροι που γράφουν για το μάρκετινγκ χρησιμοποιούν φωτογραφίες με καφέ? Είναι προϋπόθεση ή είναι κάτι που γίνεται εύκολα? Μήπως είναι κάποια συνομωσία για προώθηση του καφέ? 😛
Χωρίς καφέ δεν λειτουργεί τίποτα φίλε μου. Οπότε ναι μπορείς να το θεωρήσεις συνομωσία για προώθηση καφέ!
Κάπου είχα διαβάσει πάντως (δε θυμάμαι που) μια έρευνα για τον καφέ vs αλκοολ και υποστήριζε πως για δημιουργικές εργασίες όπως δημιουργία εικαστικών ενδείκνυται το λίγο αλκοόλ ενώ για «ρομποτικές» εργασίες όπως καταχωρίσεις δεδομένων ενδείκνυται ο καφές. Δεν έχω προσωπική εμπειρία αφού πάντα πίνω αλκοολ (ασειεύομαι φυσικά) 😛