Πώς να αποκτήσεις Περισσότερους επισκέπτες στην ιστοσελίδα σου. Πώς να προσελκύσεις περισσότερους Πιστούς Πελάτες και να έχεις Μεγαλύτερο Κέρδος, βάζοντας σε εφαρμογή το Μάρκετινγκ Περιεχομένου (δηλαδή χρήση ενδιαφέροντος περιεχομένου στο website σου).
Κεφάλαιο 2ο – Πώς να προσελκύσεις περισσότερους ανθρώπους να διαβάσουν και να μοιραστούν το περιεχόμενό σου…
Στο κεφάλαιο αυτό θα δούμε τον δεύτερο πυλώνα του «Έξυπνου Ίντερνετ Μάρκετινγκ», που είναι τα έξυπνα κείμενα (έξυπνες φράσεις).
Πιο συγκεκριμένα, θα δούμε έξυπνα κείμενα άμεσης ανταπόκρισης, που χρησιμοποιούνται στο direct marketing (άμεσο μάρκετινγκ), τα οποία έχουν το χαρακτηριστικό να πυροδοτούν πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις από τους αναγνώστες.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις, είναι ότι το έξυπνο κείμενο και το περιεχόμενο, είναι δύο πολύ διαφορετικές έννοιες. Παρακάτω, αυτό θα γίνει πιο κατανοητό.
Ένα κοινό τους στοιχείο, είναι πως και τα δύο έχουν εντυπωσιακούς τίτλους. Η βελτίωση των τίτλων είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να κάνεις το γράψιμό σου πιο αποτελεσματικό.
Είτε το πιστεύεις είτε όχι, ένας αρκετά γρήγορος τρόπος για να εμπνευστείς τους καλύτερους τίτλους είναι οι ταμπελίτσες του σουπερμάρκετ. Ένα παράδειγμα από σουπερμάρκετ του εξωτερικού: «Man’s Head Explodes in Barber’s Chair”, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: «Το κεφάλι σου παίρνει φωτιά πάνω στην καρέκλα αυτού του κουρέα».
Ξέρω πως μπορεί να χαζεύεις αυτούς τους τίτλους όσο περιμένεις στην ουρά του ταμείου και να σκέφτεσαι ότι είναι γραμμένες για (και από) ανόητους. Όμως οι έξυπνοι μάρκετερς στην πραγματικότητα τις μελετούν προσεκτικά, επειδή οι φαινομενικά ανόητες επιγραφές στα προϊόντα, συνήθως φτιάχνονται από τους καλύτερους που υπάρχουν σ’ αυτή τη δουλειά.
Αν το καλοσκεφτείς, αυτού του είδους οι τίτλοι είναι που κεντρίζουν το μάτι και τραβούν την προσοχή, έτσι ώστε το να διαβάσεις ολόκληρο το άρθρο γίνεται από περιέργεια, επιτακτική ανάγκη!
Αυτή λοιπόν είναι μια πολύ καλή τεχνική ακόμα και για ένα πολύ εντυπωσιακό θέμα. Προσαρμόζοντας νοητικά μια τέτοια επικεφαλίδα στο δικό σου κείμενο, μπορεί να σε γεμίσει με ένα σωρό νέες, δημιουργικές ιδέες.
Αν η επικεφαλίδα σου αποτύχει, καλύτερα να το αφήσεις!
Αν η επικεφαλίδα σου είναι βαρετή, ή αδύναμη, ή δεν τραβάει κανενός το ενδιαφέρον, το παιχνίδι έχει τελειώσει…
Η επικεφαλίδα σου λοιπόν έχει ένα σκοπό και μοναδικό:
Ο σκοπός της είναι να περικλείει το περιεχόμενο του κειμένου σου.
Το περιεχόμενο σου τώρα, μπορεί να είναι ένα άρθρο, μία επιστολή, μια διαφημιστική προτροπή, ακόμα και ένα κεφάλαιο από μια σειρά διαδικτυακών μαθημάτων.
Οι εξαιρετικές επικεφαλίδες μπορούν να κάνουν θαύματα, ακόμα και να προτρέψουν τους αναγνώστες να κάνουν like, να μοιραστούν το περιεχόμενο στα social media και γενικώς να κάνουν τον κόσμο να μιλάει για τη δουλειά σου.
Αυτό που δεν κάνουν και δεν χρειάζεται να κάνουν, είναι να «πουλήσουν» από μόνες τους.
Δεν χρειάζεται να δώσουν τις μεγάλες υποσχέσεις, ή να κοινοποιήσουν στους πελάτες τα προνόμια, ή οτιδήποτε άλλο σχετικό.
Γιατί πρέπει να γράφεις πολύ δυνατές επικεφαλίδες
Πολλοί άνθρωποι θα διαβάσουν μόνο την επικεφαλίδα σου και όχι το υπόλοιπο κείμενο που έχεις δημοσιεύσει. Θα εμφανιστεί μπροστά τους στα social media, ή στο email που τους έχεις στείλει.
Πρέπει να ξέρεις όμως, πως το να γίνεις ειδικός στις επικεφαλίδες δεν σε κάνει αυτόματα και εξαιρετικό συγγραφέα. Αυτό είναι μία ικανότητα που θα πρέπει να αναπτύξεις ξεχωριστά, αν θέλεις να «προωθήσεις» το οτιδήποτε.
Τι άλλο διαβάζει το κοινό?
Άλλα σημεία στα οποία θέλεις να έχεις ένα συναρπαστικό περιεχόμενο, είναι η πρώτη σου παράγραφος, η φωτογραφία που θα χρησιμοποιήσεις, οποιοδήποτε υστερόγραφο προσθέσεις και οι θεματικές επικεφαλίδες.
Οι θεματικές επικεφαλίδες είναι επεξηγηματικές φράσεις κάτω από την επικεφαλίδα. Αυτές είναι τα στοιχεία που διαβάζονται περισσότερο σε οποιοδήποτε κείμενο, είτε πρόκειται για 30σέλιδη προώθηση πώλησης, είτε για ένα απλό post στο facebook.
Κάτι σημαντικό: Οι ίδιες ικανότητες που θα σε κάνουν να γράφεις εξαιρετικές επικεφαλίδες, θα σε εξυπηρετήσουν εξίσου και σε όλα τα υπόλοιπα σημεία που προανέφερα.
Περιεχόμενο vs Επικεφαλίδα
Να υπενθυμίσω πως στην αρχή του άρθρου, ανέφερα οτι το περιεχόμενο και το έξυπνο κείμενο είναι δύο διαφορετικές έννοιες.
Ο σκοπός του έξυπνου κειμένου είναι να πείσει τον αναγνώστη να κάνει μια συγκεκριμένη δράση.
Ο σκοπός του περιεχομένου είναι να δημιουργήσει πίστη, εξοικείωση και ζεστά συναισθήματα στο κοινό σου.
Μια έξυπνη, 21ου αιώνα στρατηγική, χρησιμοποιεί και τα δύο.
Χρησιμοποιώντας μαζί έξυπνα κείμενα άμεσης ανταπόκρισης και περιεχόμενο του στυλ των social media, έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το να χρησιμοποιήσεις ένα από τα δύο ανεξάρτητα.
Στο επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για τις παραμέτρους που κάνουν ένα περιεχόμενο τέλειο και γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό στην επιχείρησή μας.
Μείνε συντονισμένος/η
Leave a Reply